перекы

перекы
ПЕРЕКЫ (8*) нар.
1.Навстречу; наперерез:

Изѧславъ... нача дѹмати. с бра(т)мъ. своимъ. || Ростиславомъ. съ дрѹжиною. и съ Черными Клобѹкы кѹда бы имъ поити. перекы к ни(м) к Сѹлѣ идеже сто˫ахѹть. и ре(ч) Ростиславъ братѹ своемѹ Изѧславѹ... кѹда ти к ни(м) перекы тѹда же к ни(м) поѣдьмы... и то ѹслышавша Изѧславъ Ростиславъ. ѡже ѹже розно рощлисѧ. Половци. ѹслышавше и(х). и пошли к Черниговѹ. и начаста дѹмати. с мѹжи своими. и с дрѹжиною и с Черными Клобѹкы. кѹда бы имъ. перекы поити к ни(м) и рекоша имъ Чернии Клобѹчи. дрѹжина его. тѹда ны перекы ко Всеволожю то рекше поидоша имъ перекы. не перестигоша ихъ до Всеволожа. ЛИ ок. 1425, 130–131 (1147); ѹвѣда||въ же Изѧславъ. ѡже послалъ [в др. сп. доб. его, т. е. плененного Ивана Ростиславича] ѡпѧть Гюрги. Суждалю и пославъ перекы. мужи сво˫а. и по˫а и к собѣ Чернигову. Там же, 175–175 об. (1157); и посла [Рюрик] изо Врѹчего перекы к немѹ. со кр(с)тьными грамотами. Там же, 238 об. (1195).

2. Поперек:

и прокроивъ ман(а)тью. по краю и не сторонѣ. простираѥть ю на одрѣ верху паполоны. не перекы ˫ако же в неи ходилъ. но просто на подолжь. КВ к. XIV, 321б.

Ср. прекы.

Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Полезное


Смотреть что такое "перекы" в других словарях:

  • перестигноути — ПЕРЕСТИГН|ОУТИ (1*), ОУ, ЕТЬ гл. Перехватить, опередить: и рекоша имъ Чернии Клобѹчи. дрѹжина его. тѹда ны перекы ко Всеволожю то рекше поидоша имъ перекы. не перестигоша ихъ до Всеволожа. ЛИ ок. 1425, 131 (1147) …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • наподължь — (2*) нар. Вдоль: прокроивъ манатью по краинѣи сторонѣ простираѥтъ ю на ѡдрѣ вѣрхѹ паполомы не перекы ˫ако же в неи ходилъ [умерший] нъ просто наподължь. и положить(с) на неи мьртвыи. КН 1280, 612а; то же КВ к. XIV, 321б …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • нонѣ — (25) нар. Теперь, ныне: села ѡпустѣша. преидемъ полѧ идеже пасоми бѣша стада конь ѡвцѧ и волове все тоще нонѣ ЛЛ 1377, 74 об. (1093); гдѣ бо бѧше в на(с) радо(с). нонѣ же въздыханье и плачь распространисѧ. Там же, 135 (1186); безъ другого конѧ… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»